Een website is geen project

De titel zegt het al: de oplevering van een website stopt niet als het CMS is ingericht, alle contenttypes zijn gecreƫerd, sjablonen zijn gemaakt, content is geschreven en alle pagina's zijn gepubliceerd. Zeker niet. Toch ziet het management van een bedrijf een website vaak op deze manier. Ondanks het feit dat een website geen start, midden of eind heeft, proberen we nog steeds projectmatig zaken op te pikken als het gaat over het kanaal Internet. Een schande! Het succes van je website en CMS is afhankelijk van het breken met deze 'gewoonte'.

Projectmatig

De webwereld opereert op dit moment wel vaak projectmatig. Een emmer vol met consultants wordt opgetrommeld om een groot en duur webproject op te tuigen en alleen aanwezig te zijn als de website live gaat. We maken snel een team van medewerkers om de site op te bouwen, totdat de site live staat; daarna gaan ze weer verder met hun eigen werkzaamheden. We spenderen veel geld aan een nieuw content management systeem, maar kunnen een full time content editor niet betalen. Laat staan een webstat analist of kanaalmanager. We willen alle data (webstatistieken, CRM, etc.) verzamelen, maar hier vloeit zelden een actie uit. Als het web geen integraal onderdeel is van je organisatie, dan zal de kwaliteit van je website navenant zijn. Toch zie ik nog weinig bedrijven die op deze manier met haar website omgaan. Ook wordt Web Content Management nog steeds op deze manier verkocht. We zijn nog steeds verknocht aan de mythe dat een CMS kosten reduceert en dat de technologie de problemen vanzelf oplost. Niets is minder waar! Deze mythe wordt natuurlijk door de CMS-verkopers verkondigd. Hoe goedkoper de 'total cost of ownership' is, hoe meer licenties je kunt verkopen...

Het wordt tijd om een volwassen houding aan te nemen en ook op deze manier te communiceren. Het moet duidelijk zijn dat een website geen project is. Het is een continu proces dat altijd de focus moet krijgen, de juiste resources moet hebben (en houden) en altijd verbeterd moet worden. De dag dat je website live gaat, is de dag dat het echte werk begint!

Zie ook: Your website is not a project


gerelateerde blogs met thumbnail

Spijker op de kop. Echter; een goed cms helpt wel om juist de vervolgstappen; het voortdurend updaten, aanpassen en monitoren voor niet techneuten vergemakkelijken. Dan wordt de spoeling plotseling een stuk dunner.

Hey Siggy,

Wil bij deze even zeggen dat ik het niet helemaal eens bent met je stelling. Er bestaat ook zeker website's die zorgen voor zelfcontent. Waarbij je bijvoorbeeld zeker tegenwoordig gebruikt maakt van RSS Feeds of andere manieren om de informatie automatisch op je website te tonen. Voor bedrijven ben ik het met je eens. Maar voor bijvoorbeeld websites zoals vanavond.tv, die automatisch info ophaalt bij andere partijen dus weer niet.

gravatar

Het gaat mij ook meer om de instelling dan de uitvoering. Je zult continu moeten werken aan je website en aanpassen aan nieuwe behoeften.