Mobiele trends in 2020

Peoh, dat is nog ver weg! De mobiele telefoon heeft de laatste 12 jaar de wereld op haar kop gezet en totaal veranderd. De mobiel staat zelfs nog in de kinderschoenen (kleuterleeftijd). Wat staat ons de komende 10 jaar te wachten? Veel van de verwachtingen van mobile guru's staan nu al te trappelen om onze wereld in te lopen. Een bekende is natuurlijk Augmented Reality en LBS, dat nog voor een revolutie gaat zorgen op mobiel vlak en de wijze waarop we onze informatie ophalen en taken zullen afhandelen.

Cyborg

Ook cyborg-achtige sensoren zullen gekoppeld kunnen worden aan je mobiel en je 'lijf' in de gaten houden. Andere sensoren zullen je eigen zintuigen verbeteren. Een telefoon zal steeds goedkoper worden en meer kracht krijgen (wet van Moore); een iPhone van nu kun je over 5 jaar kopen voor 50 euro. Dit betekent dat iedereen toegang krijgt tot high-tech mobiele telefoons.

Andere toepassingen

Mobiel betalen is natuurlijk al een trend die binnen twee jaar werkelijkheid wordt (daar gaan al je pinpasjes). Zal Android over 10 jaar Apple van de kaart hebben geveegd? Ik verwacht zelf veel van gezichtsherkenning en toepassingen hierop. Batterijen zullen of veel langer mee kunnen gaan of veel sneller opgeladen kunnen worden (binnen een minuut). Ik verwacht het laatste. SIM kaarten zullen vervangen worden door login; hiermee creëer je ook personal ID en dit kun je gebruiken om jezelf te identificeren.

Mobile Cloud OS

Zou deze trend nog uit kunnen komen? De mobiel draait op een Cloud OS in plaats van een eigen operating systeem. Geen gedoe met updates (van android 1.5 naar android 2.1 bijv.) en altijd de laatste versie. Interessante gedachte.

Welke andere trends volgen er nog? Hieronder een uitgebreide presentatie:


gerelateerde blogs met thumbnail

Nu nog de mobiele internet verbindingen in het buitenland goedkoper maken, dan zullen de app's via mobiele telefoon pas echt een toevlucht nemen. 99% van de apps draait via een internet verbinding, zelf google maps. Nu moet je € 10,- per mb betalen in het buitenland en een WIFI verbinding heb je niet echt als je buiten rondloopt. Dure grap om even te gaan kijken waar de dichtstbijzijnde geldautomaat of restaurant is via Layer ofzo...

gravatar

Ik was een paar we.ken geleden in Barcelona en toen was het al een stuk goedkoper: 2,50 euro per Mb

Wachten op de wet van Moore hé :)

Inderdaad de MB's worden goedkoper maar de providers hebben inmiddels aangegeven dat ze deze hele golf aan mobiele internet niet aankunnen. Dus heel lang gebruik maken van je apps is er nu nog niet bij denk ik.

gravatar

Ze waren inderdaad niet voorbereid op de hausse die dit jaar is ontstaan. De betere telcom kan het nog prima aan.