Facebook vs. privacy

Facebook ligt hevig onder vuur vanwege de onduidelijke privacy statements. Als je twee jaar geleden akkoord bent gegaan met de privacy statement van Facebook, dan is de inhoud al menig keer aangepast. Zelfs als je een half jaar geleden dit gedaan hebt, is het onduidelijk wat je rechten zijn. Zelf heb ik geen problemen met deze aanpassingen, aangezien ik bekend ben met de consequenties als je de verkeerde dingen op het web plaatst. Anderen daarentegen zullen dit minder goed begrijpen en echte privé-zaken naar buiten brengen.

Negatief

Toch zal Facebook moeten uitkijken, dat dit geen negatieve gevolgen heeft voor het gebruik van Facebook. Facebook staat op het punt om Google aan te vallen in het gebruik van nieuwe zoekmogelijkheden (bijv. Social Search) en gesteggel over hun privacy-beleid legt een bom onder deze potentie.

API

Sinds 21 april 2010 is het mogelijk om een API te gebruiken om te zoeken op Facebook. Zelfs zonder account is het mogelijk om allerlei informatie van alle Facebook-gebruikers te doorzoeken. Hartstikke handig voor internet marketeers, maar in mijn ogen niet echt geoorloofd. Stel voor dat Hyves dit zou toelaten; Hyves zou dan ten dode opgeschreven zijn!

OpenBook

Om de mogelijkheden van deze API duidelijk te maken, is een tegenhanger van Facebook ontstaan: OpenBook. Op deze site wordt gezocht met behulp van de API op bepaalde zoektermen zoals:
  • "i'm not racist but"
  • "dna test"
  • "divorce trial"
  • "I hate my boss"
  • "don't tell anyone"
  • etc.
NB: gebruik CTRL-F5 om de pagina te verversen.

Het wordt tijd dat Facebook haar privacy statement aanpast en duidelijk communiceert.


gerelateerde blogs met thumbnail

Facebook is een veel groter gevaar voor onze privacy dna google. Ik heb zelf meer vertrouwen in GOogle als bedrijf maar ook de persoonlijke data die je invoert in facebook is veel privacygevoeliger dan je zoekopdrachten. Het ligt in de mogelijkheden van FaceBook om bepaalde vriendschappen(die commercieel interessanter zijn) meer aan te wakkeren dan anderen...

gravatar

Gelukkig heeft Facebook dit ook in de gaten: Facebook neemt privacymaatregelen