Webrichtlijnen voor de overheid

Eind dit jaar is het zo ver: alle websites van de (semi)overheid moeten voldoen aan de webrichtlijnen voor de overheid. De webrichtlijnen van de overheid zijn in het leven geroepen om de toegankelijkheid van deze websites te garanderen. Mijn verwachting is dat veel overheden deze eis niet op tijd zullen halen. Naast het behalen van WCAG 1.0, prioriteit 1 en prioriteit 2 van W3C, moet ook nog voldaan worden aan 125 extra webrichtlijnen. Geen gemakkelijke opgave. De oorspronkelijk datum van 31 oktober 2010 is al uitgesteld naar 31 december 2010 en deze zal niet meer bijgesteld worden. In overheidsland betekent dit, dat nu deze projecten moeten lopen om alles op tijd af te krijgen.

Publieke sites

Dit betekent dat het publieke gedeeelte (zonder in te loggen) met de juiste inspanning wel volgens de Webrichtlijnen opgeleverd kan worden; voor het portaal-gedeelte (door in te loggen) liggen deze zaken anders. Vaak is hier de laatste jaren weinig aandacht geschonken aan bijv. DrempelsVrij. De applicaties, die meestal achter een portaal verscholen zitten, zullen lastiger op tijd opgeleverd kunnen worden. Vaak zullen deze applicaties opnieuw gebouwd moeten worden, met nieuwe HTML en nieuwe interactie-mogelijkheden. Het testen van deze applicaties zijn meestal zeer intensief. Zeker als dit transactionele applicaties zijn (bijv. indienen van een klacht of aanvraag van een uitkering). Daarnaast zullen ook systeemtesten en ketentesten moeten plaatsvinden, waardoor de kosten van deze actie hoog zullen zijn.
Als je vanaf het begin van een traject rekening houdt met deze webrichtlijnen, zullen de extra kosten minimaal tot nihil kunnen zijn.


gerelateerde blogs met thumbnail

Twee opmerkingen: de einddatum 31-10-2010 wordt in diverse nieuwsberichten genoemd, maar deze datum is naar mij bekend is nooit genoemd via de officiele kanalen. Van een bijstelling naar 31-12-2010 is derhalve geen sprake.

Goede slideshow!! Als aanvulling zou ik ook een verwijzing opnemen naar het Normdocument op de website van drempelvrij.nl, omdat aan de hand van dit document handmatige toetsing van websites plaatsvindt.

Volgens mij is er 1 december 2008 toch echt een afspraak gemaakt en de website van MinBZK is toch een officieel kanaal?

Verklaring en resultaatinspanning op de VNG site, ook te vinden op e-overheid.nl:

http://www.vng.nl/Documenten/Extranet/081202_Ondertekende_verklaring_NUP.pdf

Is dit enkel in Nederland zo? Of geldt dit ook voor België en Luxembourg..

gravatar

Ik weet dat ze in België BlindSurfer hebben in plaats van DrempelsVrij.

Wat de preciese afspraken zijn in België weet ik niet precies.