Google komt met nieuwe zoekmachine

Niet schrikken! Er komt niet nog een zoekmachine erbij. Google gaat haar eigen zoekmachine vervangen door een nieuwe versie: Google Caffeine. Vorig jaar augustus was ook al sprake van deze nieuwe zoekmachine, maar deze update is nooit uitgerold. Tot november kon je zelfs op een Sandbox van Google de nieuwe zoekmachine testen; ook deze versie is off-line gehaald.

De gebruikers zullen niets merken van Google's nieuwe zoekmachine in de user-interface, maar zullen wel -volgens Google- betere zoekresultaten krijgen. Ook zullen de parameters waarmee de lijst van zoekresultaten wordt uitgerekend, worden veranderd. Dit zal even schrikken zijn voor de meeste webmasters! Gelukkig is er nog tijd om je website aan te passen aan deze nieuwe parameters: de nieuwe zoekmachine zal pas de komende maanden worden uitgerold. Google heeft aangegeven dat de nieuwe zoekmachine op één datacenter (van de velen) al wordt gebruikt.

Google Cafeine

De nieuwe versie van deze zoekmachine is geen update (zoals gewoonlijk), maar een volledig nieuw gebouwde applicatie. Deze zoekmachine heeft weer nieuwe formules, paramaters en andere factoren die je vindbaarheid beïnvloeden. Als je webpagina nu goed wordt geïndexeerd, geeft dat geen garantie dat dit ook over een paar maanden het geval is.

Snelheid

De belangrijkste verandering is dat de laadsnelheid van de webpagina's een belangrijke factor gaat worden. Hierbij wordt ook rekening gehouden met Javascripts die de laadtijd voor de bezoeker enorm kunnen vertragen. Voorheen was Google alleen in staat om de laadsnelheid van de HTML, CSS en Images te bepalen. Nu staat de ervaring van de bezoeker centraal en worden ook andere aspecten meegenomen, zoals Javascripts of Flash.

Veel blogs zullen hier een probleem mee krijgen, omdat deze vaak vol staan van Javascripts. Ook mijn blog had dit probleem. Ik heb afgelopen maand de helft van mijn Javascripts verwijderd om zo'n klein mogelijke laadtijd te krijgen.

Social bookmarking

Ook wordt het sociale aspect steeds belangrijker. Social bookmarking zal ook een belangrijke factor worden voor de nieuwe zoekmachine Caffeine. Als bedrijf zul je ook de sociale markt moeten betreden: ga bloggen, meng je in online discussies, probeer een eigen 'fan'-base te krijgen, etc.
Ook het locale aspect wordt steeds belangrijker. Maak duidelijk in welke regio je diensten aanbiedt door je aan te melden bij Google of BING Business programma.

Social Search is met de komst van Google Caffeine weer een stap dichterbij.

Bron: Google Caffeine and What’s New in Page Ranking


gerelateerde blogs met thumbnail

Tja en laat nou net het social gedeelte van mijn website de boel vertragen. De laadtijd van mijn website zonder facebook fan gedeelte is een tiende van de tijd.

In je vorige post hierover geef je al aan dat er binnen deze blogger site veel javascript verwerkt zit. Ook ik loop daar tegenaan met mijn weblog.

Hoe heb jij dit aangepakt? Ik denk namelijk dat dit wel lastig te verbeteren is: javascript extern plaatsen zoals bij bijvoorbeeld websites en weblogs is er niet bij.

gravatar

Ik ga toch steeds vaker voor mean and lean. Ik heb afgelopen week ook mijn Twitter-feed er af gehaald om de laadsnelheid te verlagen.