Zoekresultaten Google weer terug

Vorige week zondag kreeg ik opeens geen bezoekers meer via Google. Zeer frustrerend voor een blogger, aangezien je dan ongeveer driekwart van je bezoek kwijtraakt. Tenslotte wil je als blogger zo veel mogelijk mensen bereiken. Ik kon geen reden aangeven voor deze dip. Positief aan deze week, was dat meerdere mensen binnen je netwerk (bijv. Twitter) meedachten over de oorzaak en mogelijke oplossing. Hier wordt dan ook meteen de kracht duidelijk van een netwerk opbouwen gebaseerd op kennis- en interessegebieden. Als blogger geef je natuurlijk iets gratis (je blog) en reguliere bezoekers van je blog willen hier uiteindelijk ook iets voor terugdoen. Nogmaals dank!

Hieronder zie je dip grafisch weergegeven. 31 januari schoot het aantal bezoekers weer omhoog.


Oorzaak

Nog steeds is het onduidelijk wat de oorzaak is geweest. Ik dacht zelf aan het feit dat er twee titels per pagina zijn geïndexeerd door Google; dit vanwege het nieuwe design van eind december, waarbij de naam van mijn weblog achteraan de titel is toegevoegd, in plaats van vooraan.
Wel heb ik één verandering doorgevoerd, omdat ik merkte dat hier wat problemen mee waren; Reedge (behavioral targeting) heb ik uitgezet, omdat deze de laadtijd van de pagina enorm vertraagde.

Week later

Precies een week nadat de problemen zijn begonnen, zijn deze ook weer opgelost. Ik ben benieuwd wat voor batch er zondagochtend bij Google draait. Er zijn meer weblogs die met dit fenomeen (tijdelijke uitval zoekresultaten) te maken hebben gehad; sommige weblogs zijn hier zelfs nooit van hersteld. Gelukkig behoor ik tot het eerste rijtje!


gerelateerde blogs met thumbnail

Het zou wel het eerste bewijs kunnen zijn dat je laadtijd van invloed is op je rankings. Google heeft laatst een tool voor webmaster central ingebouwd waarmee je dit kunt meten dus het zou heel goed kunnen dat dit invloed heeft. Toch denk ik dat er iets anders aan de hand is in dit geval.

gravatar

De laadtijd van deze blog is niet super snel; ik heb wat balast eruit gehaald (lees javascripts)

He ik had precies hetzelfde, ook tot de 31de. Ik kom later nog met en reply..

gravatar

Ondertussen treedt dit fenomeen opnieuw op. Ik heb nu al een week (bijna) geen bezoek meer via een zoekmachine.

gravatar

De laadtijd is ondertussen sterk verbeterd!

Edwin,

Ok heel verassend dit ik heb dit met precies dezelfde dagen ook gehad in Google. Gelukkig is het deze keer voor mij uitgebleven.

Ik heb van alles gedaan in die tussenliggende weken, maar niets hielp. Volgens een expert lag het aan het backlinkprofiel dat miss. te veel links van blogcomments van mijn kant bevatte. Heb jij dit gedaan? Het zijn dus precies dezelfde dagen die ik had!

gravatar

@Jaap Dat is inderdaad te! toevallig.

Ik heb niets anders gedaan, dan dat ik al anderhalf jaar doe. Ik heb via Google Webmasters gevraagd om de penalty terug te draaien.

Dit gaat om geld, toch?

gravatar

@TeleC@aster
Ik begrijp niet precies wat je bedoelt. Ik verdien in ieder geval geen geld met mijn blog (misschien een paar euro per maand). Ik vind het belangrijker dat mensen mij kunnen vinden en de kennis die ik heb kan delen.

Natuurlijk was dat een chargerende opmerking. Maar ook aandacht is een voorbode van iets wat met elkaar gewisseld gaat worden. Een van de elementen is dan geld. Alle internet aanwezigheid (uitgezonderd die van de dalai lama wellicht) is toch op enige manier te herleiden naar geld?

Je zorg over het ontbreken van het (zoek) verkeer is dan ook uiteindelijk van die orde.

Sterker nog: jouw lezers zijn op zoek naar meer effectiviteit: gevonden worden = business.

Ik neem tenminste niet aan dat je alleen maar idealist bent.

gravatar

@TeleC@ster Zeker ben ik niet alleen maar een idealist. Uiteindelijk kun je mijn weblog zien als mijn uithangbord: wie ben ik? wat kan ik?

Het is ook het opbouwen van een bepaalde autoriteit in een specifiek segment. Dit moet zich natuurlijk -op de lange termijn- terugbetalen.

Wat dat betreft herleidt dit weer terug naar: geld!

:-)