Google glijdt uit in 2010

Met Google gaat het de laatste vijf jaar crescendo. Alles wat ze aanraakten, veranderde in goud. Het imago van Google was robuust, sterk en vertrouwd. Wachten was het op de eerste uitglijder van Google. De concurrentie heeft zo'n uitglijder nodig om de opmars van Google te kunnen stuiten.
Eind 2009 was een eerste uitglijder Google Wave, dat de opgeklopte verwachtingen die sinds de zomer werder aangewakkerd, niet waar kon maken. Natuurlijk was dit nog een Bèta-versie en streken veel gebruikers hun handen over het hart. Goed geprobeerd, niet gelukt, het is wachten op de definitieve versie. Maar het kritisisme bij de gebruikers van Google was geboren.
Photobucket

2010

In 2010 loopt dit toch al compleet anders. Het ene debâcle na het andere volgt. Nu niet met Bèta-producten, maar met al jaren lang 'gevestigde' producten. De eerste scheurtjes in het Google imperium beginnen te komen. Een opsomming:
 • Nexus One telefoon
  We hebben hier niet veel van meegekregen, maar in Amerika werd duidelijk dat Google niet gewend is om klantservice van een product dat niet on-line staat, goed in te richten. Klanten met problemen (3G problemen en levering) willen niet geholpen worden door een online forum. Klanten willen meteen geholpen worden, als ze een fysiek product kopen.
  Het gaat gelukkig al een stuk beter met de klantservice, maar Google is nog steeds aan het 'ontdekken' wat klantservice precies inhoudt
 • Google Buzz
  De introductie van Google Buzz ging bijna geruisloos. Opeens had je de beschikking over Google Buzz in je GMail account. Daarna is Google Buzz drie keer aangepast om aan de verschillende privacy-wetten te kunnen voldoen. Wederom geen goede binnenkomer. Google heeft al een publiek probleem met privacy (Google weet alles!) en dit moet je zeker niet aanwakkeren met extra problemen.
 • Musicblogocide 2010
  Hiervan werd ik vorige week op de hoogte gebracht en is ook niet doorgedrongen tot het Nederlandse publiek. Google heeft, zonder dit duidelijk te communiceren, zes zeer populaire blogs over muziek in de USA, verwijderd (Musicblogocide 2010). Deze blogs waren gehost bij Blogger. Reden: de Amerikaanse Buma/Stemra (DMCA). Er zouden namelijk MP3's gehost worden op/via deze blogs. Dit is wel het geval geweest, maar alle zes de blogs hebben deze MP3's verwijderd. In de blog-archieven stonden echter nog vele links die, als een persoon hierop had geklikt, dood liepen (404-fout). Deze check is niet uitgevoerd door Google die een rechtzaak met DMCA probeerde te voorkomen.
Natuurlijk is Google nog steeds een fantastisch bedrijf en neemt zij de rol op die Microsoft had eind vorige eeuw. De waarde die Google toevoegt aan de maatschappij is groot. Echter, Google zit vaak op de grens van het toelaatbare (zeker met privacy) en als ze hier niet adequaat mee omgaan, kan het imago van Google geschaad worden. Zeker met de opkomst van Google Chrome OS en de mobiele 'strijd' die nog komen gaat, zal Google zonder al te veel kleerscheuren deze nieuwe trends tegemoet moeten gaan.


gerelateerde blogs met thumbnail

[quote]Echter, Google zit vaak op de grens van het toelaatbare (zeker met privacy) en als ze hier niet adequaat mee omgaan, kan het imago van Google geschaad worden. Zeker met de opkomst van Google Chrome OS en de mobiele 'strijd' die nog komen gaat, zal Google zonder al te veel kleerscheuren deze nieuwe trends tegemoet moeten gaan. [/quote]

Echter hoort niet als eerste woord in een zin gebruikt te worden, in tegenstelling tot een woord als however waar dat wel mee kan.

Hai Siggy, bedankt voor je reactie op mijn blog. Interessant blog heb je hier - ik ga vaker langskomen. Tot ziens, tot Tweetens, Ewout.