Zoeken op locatie

Ook in zoekmachines wordt het vinden van informatie gebaseerd op locatie steeds belangrijker. Het presenteren van hotels in een omtrek van 500 meter, het tonen van de afstand van één locatie naar een andere, welke loodgieters zijn er in de buurt van mijn huis, etc. is informatie die bezoekers van je site verwachten.

Zeker met de opkomst van Location Based Services (LBS) op je mobiel, zullen dit soort vragen steeds vaker gaan komen.


Welke zoekmachines kunnen dit soort informatie teruggeven in hun queries en hoe gebeurt dit dan?

Eerst data verzamelen

Natuurlijk zal voor elk object data verzameld moeten worden. Op de standaard wijze kun je redelijk ver komen met informatie zoals Stad en Postcode. Ook hier kon en kan een gebruiker zijn informatie mee filteren.

Echter, het wordt steeds belangrijker om de exacte positie te hebben van een object, een bedrijf of een persoon (loodgieter, vrienden). Naast de lengtegraad en breedtegraad heb je soms nog een ander informatie-eenheid nodig: de hoogte. Heb je deze drie verzameld, dan kun je een goede zoekmachine gebruiken om berekeningen te maken.

Presentatie

Belangrijk in de queries die je gaat maken is natuurlijk de geografische positieaanduiding, eventueel aangevuld met de grootte van het gebied waarin gezocht moet worden. De grootte van het gebied wordt Tier genaamd. Zoek je bijvoorbeeld op Tier 2, dan is dit ongeveer net zo groot als geheel Amerika, zoek je op Tier 19 dan zoom je in op iemands achtertuin. Lengtegraad, breedtegraad, hoogte en Tier zijn de parameters waarop je kunt zoeken en bepaalde informatie kunt filteren.

Te denken valt aan:
 • Afstand berekenen
  Vanuit een punt (bijv. je mobiel) kun je uitrekenen hoe ver het is naar één of meer punten. Dit werkt accuraat op korte afstand (een paar km); op grotere afstand zal dit minder accuraat werken, aangezien de aarde rond is en deze factor vaak niet is meegenomen
 • Bounding-box filter
  Vind alle matches die binnen een specifiek gebied bestaan
 • Sorteren
  Sorteer alle resultaten van een zoekopdracht op afstand van een specifiek punt
 • Relevantie
  Gebruik de afstand als belangrijke factor gecombineerd met andere factoren om je zoekresultaten terug te geven
Belangrijk hierbij is het gebruikmaken van een zoekmachine die deze queries kan maken en snel teruggeven. Lucene, een OpenSource product van Apache kan dit in ieder geval wel. Er zullen veel zoekmachines gaan volgen.

Bron: Location-aware search with Apache Lucene and Solr


gerelateerde blogs met thumbnail

Ik zoek als particulier iets dergelijks op te starten, met alle huidspecialisten van de benelux.

En dan natuurlijk adsense integreren en zorgen voor degelijke content.. Geef je dit project een kans op slagen?

gravatar

Ik ken deze branche onvoldoende om daar een uitspraak over te kunnen en mogen doen ;-)

En nu Google bijna altijd Google Maps resultaten laat zien wordt het alleen nog maar belangrijker!