E-bibliotheek, de bieb met e-boeken

Met de opkomst van E-boeken is een nieuwe strijd gaande op dit gebied. Hioe ga je je boeken verkopen, hoe ga je dit marketing technisch aanpakken? De boekenbranche staat op het punt om een enorme transformatie te ondergaan. Wie hier de beste ideeën heeft en op het juiste moment de markt betreed zal snel als marktleider worden gezien.

Op dit moment is de verkoop van e-boeken nog heel erg gericht op de verkoop van één boek via bijv. Bol.com. Zijn er geen andere concepten te bedenken die geadopteerd gaan worden door de gebruikers van deze e-readers? Deze vraag kun je gemakkelijk beantwoorden door het huidige gebruik van 'normale' boeken te analyseren. Waar heeft een gebruiker behoefte aan?

E-bibliotheek

Eén van de zaken die al decennia gewoon is, is het gebruik van de bibliotheek om boeken te lezen. Natuurlijk is door de opkomst van Internet het ledenaantal van bibliotheken gedaald, maar iedereen kent de mogelijkheden van een bibliotheek. Eén van de mogelijke concepten zou kunnen zijn om je te abonneren op een E-bibliotheek. Voor een klein bedrag per maand, kun je een aantal E-boeken downloaden en lezen. Wil je een ander boek lenen, dan zul je een gelezen boek moeten inleveren. Hoe dit technisch mogelijk is, is voor mij nog een vraagteken. Daarnaast rijst de vraag of het functioneel wenselijk is; het gedownloade e-boek staat namelijk op één e-reader en kan alleen gelezen worden op deze e-reader.

E-kennisbibiliotheek

Voor de zakelijke markt is het wenselijk om je te kunnen abonneren op een bpepaalde niche market (bijv. Internet Marketing). De abonnee kan ongelimiteerd e-boeken downloaden en lezen. Elke maand worden nieuwe titels toegevoegd en kunnen gedownload worden. Ik verwacht voor deze doelgroep een enorm potentieel. Daarnaast zullen de kosten van lidmaatschap een stuk hoger kunnen liggen (zeg 25 euro per maand), aangezien het een grote waarde vormt voor de abonnee. Ook is het mogelijk om als bedrijf contact te zoeken met je doelgroep en whitepaper, etc. te publiceren.

Ik ben heel benieuwd naar de huidige initiatieven op dit vlak.


gerelateerde blogs met thumbnail

"Voor een klein bedrag per maand, kun je een aantal E-boeken downloaden en lezen. Wil je een ander boek lenen, dan zul je een gelezen boek moeten inleveren."

Volgens mij is dit wel technisch, maar niet praktisch realiseerbaar.. Je hebt namelijk altijd wel iemand die begint met van elke pagina een foto te trekken, waarna diegene het boek dan online plaatst.

Of printscreentjes pakken kan ook natuurlijk, alhoewel je in het geval van de e-readers geen printscreens kunt nemen geloof ik..

Men zou eventueel de prijs erg laag kunnen houden, bv een halve euro per boek, per dag. Dat brengt dan echter weer problemen met commerciële belangen met zich mee..

De oplossing is volgens mij om alle boeken gratis online ter beschikking te stellen, zie Google Books, en het geld dat men misloopt te verrekenen in de prijs van het toestel..