Dubbele content penalty??

Afgelopen zondag leek het wel alsof mijn blog uit de zoekresultaten van Google was verdwenen; ik kreeg bijna geen bezoek meer via de zoekmachine terwijl dit normaliter voor 75% van mijn bezoek is. Als je bijna 5000 bezoekers per maand hebt, is dit een enorme achteruitgang.

Analyse

De afgelopen dagen heb ik me allerlei theorieën bedacht, die dit fenomeen zouden kunnen veroorzaken. Maar eerst een overzicht van de feiten die ik na een korte analyse heb vastgesteld:
 • er is nog wel bezoek via Google (ongeveer 10 per dag)
 • pagerank is ook nog prima.
  Als deze plotseling op nul zou komen te staan, is je hele site geband
 • Google Adsense werkt nog prima.
 • het aantal geïndexeerde pagina's in Google (site:siggyvolgt.nl) staat op 861. Vorige week stond de teller op ongeveer 300. Mijn weblog telt trouwens op dit moment maar 500 pagina's.
 • pagina laadt nog prima
 • nieuw design sinds eind december met oa. veranderende titel.
  Voorheen waren alle titels van mijn blog opgebouwd op de volgende wijze: "Siggy Volgt: TITEL". Nu heb ik dit omgedraaid in: "TITEL | Siggy Volgt"; al mijn blogs hebben dus een nieuwe titel.
 • Binnen 5 minuten heeft Google een nieuwe blog geïndexeerd. Prima dus.

Dubbele content

Het lijkt erop dat Google deze titel-aanpassing ziet als dubbele content of als Black Hat SEO.

Door verschillende titels aan een pagina te 'plakken', zou je meer bezoekers kunnen trekken; de titel is op dit moment één van de belangrijkste SEO-pijlers voor goede zoekresultaten. Ook in de geïndexeerde pagina's van Google over Siggy Volgt komen deze dubbelingen voor. Het is dus wachten totdat Google de pagina's met de oude titels uit de index heeft gehaald en de ban opheft.


gerelateerde blogs met thumbnail

dat is een harde dobber! Maar zeer waardevolle info voor anderen.

vraag is hoe krijg je die oude content weg?

Misschien dat het ook met de rubrieken te maken heeft. In WordPress kun je dat zo instellen dat je geen duplicate content hebt. Je hebt wel hele veel rubrieken er staan.

Ook kun je in WordPress voor elke post een unieke titel malen, dus zonder Siggy Volgt er overal bij. Is ook beter.

Misschien moet je voor dit blog overstappen op WP.....

Als je een echte penalty krijgt dan heb je 0 resultaten in Google. Waarschijnlijk ben je gewoon tijdelijk "gesandboxed" en krijg je over enkele dagen/weken gewoon weer bezoekers uit Google.

Dit overkomt mij ook een paar keer per jaar, weet nog steeds niet wat de echte reden is. De ene keer is het een paar dagen, de andere keer een paar weken. Op dit moment krijg ik al drie weken geen bezoekers uit Google. En met een veel meer bezoekers dan 5000 p/m is dit best "pijnlijk".

gravatar

@Rene De categorieën worden niet gevolgd door Google. Dit kan het niet zijn.

gravatar

Het lijkt erop dat ik weer gevonden wordt in Google (huray, huray)

Was dit misschien de oorzaak? http://www.marketingpilgrim.com/2010/03/google-confirms-301-redirects-result-in-pagerank-loss.html

gravatar

Ik ben inderdaad een keer overgestapt van http://erwin-sigterman.blogspot.com naar http://www.siggyvolgt.nl, maar dit is al lang geleden.

Het verschijnsel wat ik eind januari had heb ik sinds twee weken wederom op mijn blog. Dat scheelt zo'n 3500 bezoekers per maand!!!

Hoi Erwin,

Als ik het zo zie lijkt het er het meest op dat je linkprofiel uit balans is. Dat is iig de overtuiging van de mensen op het warriorforum over mijn drop in rankings.

Het kan ook nog Bad Neighbourhood zijn. Dat betekent dat mensen waar jij naar toelinkt een site hebben die een slechte reputatie heeft bij Google. Om dit te checken moet je je site in deze tool gooien.

http://www.bad-neighborhood.com/text-link-tool.htm

Daarnaast raad ik je aan om affiliate links mochten die er zijn te nofollowen. Want dit ziet google wel als spam

jaap rozemeijer

gravatar

@Valbeveiliging Bad neighbourhood is het volgens dat tool in ieder geval niet. Ik ga me nu verdiepen in mijn linkprofiel.