Top 10 Web trends 2010

Het is het eind van het jaar en overal worden weer lijsten getoond met trendverwachtingen voor 2010. Niet altijd spectaculair, maar soms wel opmerkelijke opvattingen.

Real Time
Wat Web2.0 was in 2007 is nu de Real Time trend in 2009. De honger naar sneller communiceren is nog niet geheel gevoed. Deze honger zal in 2010 alleen nog maar groter worden. We willen op elke gebeurtenis real time kunnen reageren. Na een bezoek aan een restaurant willen we meteen een review kunnen geven tijdens het dessert, als er een brand is willen we dit meteen live kunnen verslaan, etc.

Google Wave is eind 2009 geïntroduceerd en is ontvangen met oa. verwarring. Wat moeten we hier mee? In 2010 zal Google Wave verder uitgebouwd worden, zodat het een volwaardig communicatiemiddel zal zijn.

Locatie
Bijna elke mobiel die nu en in 2010 verkocht wordt zit volgepropt met nieuwe features. Een belangrijke hiervan is GPS. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om aan iedereen te laten weten waar je bent (privacy?) en applicaties te gebruiken die jouw zintuigen (Zien [GPS, kompas, hellingshoek] en geluid waarnemen) kunnen 'vervangen' en kunnen helpen. Google Latitude is misschien wel de bekendste in Nederland; FourSquare is een belangrijke speler in de rest van de wereld.

Augmented Reality
Over deze trend heb ik het al vaker gehad dit jaar. Alles wat we nu zien, staat nog in de kinderschoenen (zelfs Layar) en zal in 2010 en 2011 verder uitontwikkeld worden. De verwachting is dat in 2012 Augmented Reality pas een commodity is geworden.

Information overload
De informatie die we dagelijks consumeren is te groot aan het worden. Hiervoor zullen in 2010 nog betere tools ontwikkeld worden. Een belangrijke factor is Social Search, waardoor je de informatie laat filteren door vrienden, collega's of kennisgenoten. Denk aan de Lists in Twitter, Twitter Tim.es, etc.

Cloud computing
Een half jaar geleden had ik hier nog geen geld op gezet, maar de laatste paar maanden maken duidelijk dat 2010 echt het jaar gaat worden van alles online. Zeker met de opkomst van Netbooks en Google Chrome OS zal Cloud Computing in een stroomversnelling komen.

Internet TV en film
Op dit moment is de snelheid van het netwerk nog onvoldoende om Internet TV en films op een hoogwaardige kwaliteit aan te bieden. Je moet er namelijk vanuit gaan dat er gemiddeld drie personen in één huis naar verschillende kanalen moeten kunnen kijken. Dit betekent dat je minstens een 120Mbit-lijn thuis moet hebben liggen. In 2010 zal dit voor 20-30% van de huishoudens het geval zijn en kan de uitrol van Internet TV gaan beginnen. De Ambilight TV's van Philips worden al standaard verkocht met Internet-aansluiting.

Verouderde apparaten
De smartphone zal vele huidige apparaten vervangen. Denk aan je navigatie, die straks gewoon op je mobiel draait. Denk aan MP3-spelers, foto- en video-camera's: deze zullen uit het straatbeeld verdwijnen.

Mobiel betalen
Hier vewacht ik ook veel van. Waar MyOrder al bezig is op de lokale markt, zal oa. de Rabobank verder gaan met het uitrollen van mobiel betalen. Eind pinpas in zicht? Nog niet in 2010...

Lees ook: 10 Web Trends For 2010 door Pete Cashmore.gerelateerde blogs met thumbnail