Niche Market vinden

Als klein kind probeerde ik, samen met mijn oma, om nieuwe uitvindingen te ontdekken. Na een klein uur brainstormen kwamen we erachter dat we niet geschikt waren voor het uitvindersberoep: we hadden geen nieuwe uitvinding kunnen doen.

Vele jaren later weet ik beter. Ik weet dat 95% van de huidige uitvindingen een samenvoegsel is van van twee of drie bestaande uitvindingen, etc. etc.

Denk aan de uitvinding van de LED die nu samen met de uitvinding TV een nieuwe uitvinding heeft geproduceerd: LED TV.


Niche market
Bovenstaande regels gelden ook voor het definiƫren van een nieuwe niche market. Het vinden van een niche market is tegenwoordig tweeledig:
 • maken van een nieuw product (uitvinding)
 • marketen van een bestaand product (bijv. via Internet marketing)
Maken van een nieuw product
Ook hier geldt dat je twee producten kunt samenvoegen tot een nieuw product. Informatie is tegenwoordig ook een belangrijk product geworden. Ook kun je een product samenvoegen met een dienst, waardoor ook weer een nieuw product ontstaat. Er zijn nog meer zaken waarmee je een nieuw product kunt aanbieden. Denk aan:
 • dienst + locatie.
  Albert.nl is hier een goed voorbeeld van.
 • informatie + doelgroep.
  ADHD voor leerkrachten.
 • informatie + drager.
  Er zijn steeds nieuwe informatiedragers beschikbaar. Denk aan de iPhone en Android-mobieltjes, waarop een nieuwe strijd gaande is. Ben je de eerste die hierop een goed product kan leveren, dan heb je al bijna 50% van de markt te pakken. Denk aan Layar of FourSquare.

Succes?
Bij een nieuw product is het natuurlijk afwachten wat het succes hiervan is. Kennis van beide gecombineerde zaken bij het definieren van een nieuw product (niche market) is essentieel voor het inschatten van het succes. Kijk bij jezelf over welke zaken je veel weet en welke zaken je kunt combineren. Weet je veel van ADHD en ben je leerkracht, dan kun je bijv. een eboek schrijven over ADHD voor leerkrachten; een unique selling point!

Marketen van bestaand product
Ben je geinteresseerd om zo veel mogelijk bezoekers te trekken naar je website, dan kun je met bovenstaande regels ook Search Engine Marketing gaan toepassen. Veel bedrijven zijn niet goed in het marketen van hun product en hier kun je een graantje van meepikken. Als affiliate bijvoorbeeld. Maar ook als je een webshop hebt, kun je hier veel voordeel mee halen.

Mensen zoeken namelijk ook op combinaties van woorden en hiermee kun je gemakkelijk in de top 10 belanden van de bekendere zoekmachines. Zoek een lijst op van alle gemeentes van Nederland en combineer deze bijvoorbeeld met een product; plaats het product en gemeente in de titel van je webpagina en de bezoekers komen vanzelf binnenwandelen. Probeer combinaties te maken, waardoor mensen jouw site kunnen vinden.


gerelateerde blogs met thumbnail

de LED TV zie ik persoonlijk niet echt als een nieuwe uitvinding.. Het is gewoon de technologische gang van zaken. Maar ik snap wat je bedoelt ;)

Het komt er dus op neer dat je vandaag de dag creatief moet zijn en verbanden moet kunnen leggen, wil je het een beetje maken.

Maar het probleem is dat als je je eigen product maakt je een groot budget nodig hebt en je dan waarschijnlijk zoveel verdiend dat het niet eens nut heeft om zelf het online verkoop gedeelte te behandelen.

Want het produceren van je uitvinding blijft toch altijd een probleem.