Van nOOb naar Creator

Een onderzoek dat ik al twee jaren ken, maar nog steeds actueel is, is een overzicht van de verschillende internet-bezoekers (zie metrixLab). Als ik bekijk hoeveel mensen langskomen op mijn weblog en niet reageren geeft aan dat er de afgelopen twee jaar nog weinig is veranderd: we leven nog steeds in het tijdperk van de lurkers.

Lurker
De lurker is iemand die zeer bekend is met internet, veel browsen, maar weinig toevoegen aan 'het web'. Ook downloaden is een bekend begrip bij deze gebruikers. Volgens de statistieken van 2007 is dit ongeveer 24%. Ik verwacht dat deze groep nu groter is geworden. Welke groepen zijn er nog meer?

 • nOOb
  Lage involvement, weinig interesse om meer online te doen & online bekwaamheid te vergroten.
 • Newbie
  Klaar om online te gaan participeren. Eerste stappen zijn gezet, met name op het terrein van communicatie en interactie met anderen. Nog onervaren en daarom onzeker, maar gretig om te leren en bekwaamheid te vergoten.
 • Bange functionele gebruiker
  Eerste online stappen zijn gezet, vooral functioneel. Nog wel wantrouwen ten aanzien van het internet en gebrek aan zelfvertrouwen.
 • Verzekerde functionele gebruiker
  Redelijk ervaren, ziet internet als onderdeel van het dagelijkse leven, maar gebruikt het alleen voor functionele doelen.
 • Natuurlijk de lurker
  Gebruiken het internet veel, maar zijn passieve gebruikers. Voegen zelf geen content toe. Browsing, zoeken van informatie, vergelijken, reacties van anderen bekijken en downloaden.
 • Socializer
  Internet is belangrijk onderdeel van het dagelijkse leven, vooral om in contact te zijn & blijven met anderen: chat, messenger, communities & forums. Hyves is natuurlijk een mooi voorbeeld.
 • Creator
  Zeer ervaren internetters. Leven zonder internet is ondenkbaar. Hebben een eigen website of blog, uploaden foto’s en video’s op websites en leiden forums.
Veel mensen nodig bij social sites
Ongeveer 80% van de Internet-gebruikers (en dus ook van jouw website of blog) draagt nooit iets bij aan het web. Dit heeft consequenties voor het opzetten van bijvoorbeeld een forum of wiki: je hebt heel veel mensen nodig die regelmatig op deze sites komen, voordat dit goed gaat lopen. Ga ervan uit dat maar 5 promille van je bezoekers daadwerkelijk iets toevoegt aan je forum of wiki.


gerelateerde blogs met thumbnail