De boekenbranche verandert

Eind jaren 90 werd het mogelijk om thuis CD's te kopiƫren. De muziekbranche stond op haar kop. Hoe zit het met de beveiliging? Hoe kunnen we voorkomen dat dit fenomeen uit gaat groeien tot destructieve proporties? Onze CD- en platenzaak gaat failliet!!!

Napster
Daarna kwam Napster er nog eens overheen, zodat iedereen zelf de beschikking had over alle nummers. Downloaden was hot. Nadeel van Napster was dat het centraal georganiseerd was. Napster werd derhalve makkelijk gekilled en vervangen door Web 2.0: torrents. Torrents zijn namelijk decentraal georganiseerd.

Er was geen eigenaar of verantwoordelijke te vinden voor de distributie van deze MP3's en derhalve was dit niet meer te stoppen; het distributie-netwerk is zo opgebouwd dat iedereen verantwoordelijk is, zonder dat er een eigenaar te vinden is. Niet tegen te houden dus!

Al Qaida
Ook Al Qaida is op deze manier georganiseerd en is, zoals je de afgelopen jaren merkt, moeilijk te stoppen. Ook in de muziek-business is dit al een jaar of 10 aan de gang en is wederom niet tegen te houden. Illegaal downloaden zal blijven bestaan.

Long tail
Doordat er meer muziek beschikbaar is, is er een verschuiving plaats aan het vinden van de grote sterren naar de minder bekende muzikanten. Hierdoor is er meer aandacht gekomen voor de kleinere bands en deze hebben hierdoor bestaansrecht gekregen. Volgens het Long Tail principe, dat ook de laatste 20 jaar onze wereld is ingeslopen, hebben we meer markt-segmenten (niches) waaruit je kunt kiezen en die tevens levensvatbaar zijn. De grote jongens hebben er natuurlijk wel last van. De Madonna's en Robbie Williamsen van deze wereld zullen hierdoor inderdaad minder inkomsten krijgen, maar echt rouwig kan ik hier niet van worden.

Boeken vs. ebook
BeBook eReaderDit fenomeen staat ons de komende tijd ook te gebeuren met digitale boeken. Uitgevers en boekenwinkels schreeuwen moord en brand. Hun toekomst is onzeker. Het laatste half jaar is de opkomst van e-book readers (zoals bebook) evident; waarschijnlijk is dit het meest gegeven kado tijdens Sinterklaas en Kerstmis.

Binnen twee jaar heeft iedereen een e-book reader en dan zal dezelfde discussie ontstaan als met de CD. Hoe ga je voorkomen dat boeken thuis gekopieerd gaan worden? Is dit trouwens nog te voorkomen?

Meer kleine schrijvers
Ook voor ebooks zal het bovenstaande scenario in gang gezet worden, zullen inderdaad de fysieke boeken verdwijnen en de boekwinkels zullen hier last van hebben als ze niet inspelen op de nieuwe ontwikkelingen. Ook de grote schrijvers zullen minder inkomsten krijgen. Wel kunnen ze op andere manieren hun inkomsten binnenhalen; de meest creatieve geest zal hier ook het meeste geld mee kunnen verdienen. Voorwaarde is dat je de stap gaat zetten met Social Media om jezelf te promoten. Social Media en Ebooks is onlosmakelijk met elkaar verbonden!!!

The Starfish and the Spider
Als je meer wil weten over de ontwikkeling van netwerkstructuren en de kracht hiervan, lees dan The Starfish and a Spider:
The Starfish and the Spider
The Starfish and the Spider
Rod A. Beckstrom & Ori Brafman


gerelateerde blogs met thumbnail

ik ben blij met de komst van het e book,
Het gaf mij de mogelijkheid ,zonder dat er een uitgever aan te pas kwam , mijn waardevolle ebook over acne te publiceren

Ebooks zijn tegenwoordig niet meer weg te denken, al lijkt het verlies voor de traditionele handel beperkt te blijven... vreemd genoeg...

Ook oudere documenten (boeken) in pdf formaat kun je trouwens eenvoudig omzetten naar het ebookformaat (e-pub) (zie hier Pdf naar epub ). Leuk omdat je zo ook oudere boeken en bestanden makkelijker overal mee naartoe kunt nemen