CMS vergelijken lastig

Vroeger
Acht tot negen jaar geleden was het een stuk simpeler: je maakte een wensenlijst van functionaliteit die je in je CMS wilt hebben en vergeleek deze met een longlist. Hieruit koos je drie tot vijf partijen (shortlist) en nodigde ze uit voor een gesprek. Na een paar workshops, demos en presentaties koos je je CMS.

Nu
Anno 2009 is dit nog steeds een veelgekozen wijze van pakketselectie. Probleem is wel dat je hiermee jouw perfect match over het hoofd zou kunnen zien.


Bekijk eens het overzicht van CMS Matrix, waarbij ik de CMS-en TYPO3, GX Webmanager en Tridion heb vergeleken. Als leek zal het meteen opvallen dat deze CMS-en -volgens dit overzicht- aan elkaar gewaagd zijn. Je zou een rund zijn om niet te kiezen voor TYPO3 (qua kosten en functionaliteit).

TYPO3 is een goed CMS, net zoals GX en Tridion. Toch zullen veel bedrijven op basis van deze lijst de verkeerde keuze kunnen maken.

Type CMS matchen met type websites
Veel belangrijker is om eerst na te gaan wat voor soort websites je wilt gaan opzetten. Niet alleen vandaag, maar ook kijkend naar de komende twee à drie jaar. Een belangrijk component is of dit statische websites zijn of dat ook dynamische websites (personalisatie, segmentatie, portaal, etc.) mogelijk moeten zijn.

Redactie
Ook belangrijk in dit geheel is of de wijze waarop de redactie van jouw bedrijf op dit moment werkt aansluit met het CMS. De wijze waarop gepubliceerd kan worden kan erg belangrijk zijn.

OTAP
Ook het feit of je een OTAP-straat (Ontwikkel, Test, Acceptatie, Productie) wilt neerzetten is een belangrijk criteria.

Infrastructuur
De meeste klanten hebben wel in de gaten dat een CMS moet aansluiten op hun bestaande infrastructuur. Het is niet slim om bijv. Tridion (draait op Microsoft) te gaan gebruiken in een UNIX-omgeving. Dit zal dubbele kosten met zich meebrengen in oa. beheer en expertise.

2010
Een CMS-selectietraject is niet moeilijk, als je bovenstaande zaken eerst uitzoekt, voordat je vinkjes gaat plaatsen voor elk CMS achter de benodigde functionaliteiten (zie CMSMatrix). Wees wel alert met dit soort lijstjes. De waarheid is vaak verhuld. Met andere woorden: er wordt meer geclaimd dan mogelijk is; vaak is nog meerwerk voor nodig om de betreffende functionaliteit te implementeren of voor jouw organisatie geschikt te maken.


gerelateerde blogs met thumbnail