Alles online in 2010

Nu de eerste contouren van Google Chrome OS duidelijk worden, is de vraag: wat gaat dit betekenen in 2010?

2010
Het komend jaar zal in het teken staan van 'altijd en overal online'. Als je bekijkt hoeveel je op dit moment al online doet, dan is de logische stap: alles online! 98% van de activiteiten die ik op mijn laptop doe, gaan al via de browser. Alleen Outlook is nog een stevige rots in de branding en draait als applicatie op mijn laptop. Voor hoe lang nog?

De eerste Netbooks zullen de markt bestormen en de online markt verder uitbouwen. Google Chrome OS is gratis beschikbaar en zal een groot gedeelte van de Netbook-markt opeisen. De gebruikers van deze netbooks zullen alles online gaan doen en de vraag naar meer online producten zal toenemen. Met als gevolg het invullen van deze nieuwe niche-markt. Een nieuwe concurrentie-strategie is geboren. Google heeft dit als geen ander gezien.

Waar blijft Microsoft?

Office 14
Ook Microsoft gaat online. Met Office 14 zal ook de online versie gereleased worden, vaak gebaseerd op hun 'nieuwe OS': SharePoint. Voor de Netbook-gebruiker heb je dan 99% binnen handbereik. Als Office ook online beschikbaar is, kan bijna elke PC- of laptop-gebruiker volledig online verder. Deze trend zal in 2010 echt gaan doorbreken.

Mobiel
Een ander kanaal dat stevig aan de online demand kant staat te trekken is het mobiele kanaal. Met de komst van smartphones en Internet wil iedereen ook op dit kanaal alles online doen. Dit zal ook een impuls gaan geven aan de ontwikkeling van nieuwe online tools.

Applicaties
Natuurlijk zijn er op dit moment nog genoeg applicaties die alleen nog op de PC of laptop draaien. Denk aan PhotoShop, Developertools zoals Visual Studio, etc. Deze tools zijn/zullen niet binnen één jaar te bewonderen zijn in de nieuwe cloud-wereld. Maar ook hier zal de vraag naar online mogelijkheden het uiteindelijk gaan winnen!


gerelateerde blogs met thumbnail