Buma/Stemra en YouTube sluiten deal?

Afgelopen week was er veel ophef over het idee van Buma/Stemra over het idee om 130 euro per jaar te vragen aan particulieren, indien zij gebruik maken van muziek die te vinden is op YouTube.
Zoals het er nu uitziet zal dit plan snel in de koelkast belanden...

Wat doet Buma/Stemra eigenlijk?
Buma/Stemra beschermt 17.000 Nederlands componisten, zangers, tekstschrijvers en musicanten en zorgt ervoor dat de royalties voor broadcasting (radio, TV en dus ook Internet) naar deze personen gaat. Een hels karwei lijkt me.

Nu is Internet natuurlijk het medium waar dit redelijk geautomatiseerd kan verlopen. Via crawlers kan snel achterhaald worden, waar bepaalde muziekfragmenten worden getoond op een website.

Deal met YouTube
Wat nu ook duidelijk aan het worden is, is dat Buma/Stemra een deal aan het sluiten is met YouTube over afdracht van deze royalties. De onderhandelingen zijn al in ver gevorderd stadium en lijken op een soortgelijke deal die deze zomer ook al in Engeland beklonken is.

Wat betekent dit?
Indien deze deal doorgaat (en de verwachting is dat dit voor het eind van het jaar rond is), hoeven de individuele bloggers en webmasters geen royalties te betalen; ze zijn tenslotte al betaald door YouTube.

Wederom: de soep wordt niet zo heet gegeten...


gerelateerde blogs met thumbnail