Hype Cycle 2009

Elk jaar komt Gartner met de Hype Cycle for Emerging Technologies (de langstlopende Hype Cycle die wordt gepubliceerd).

In deze Hype Cycle wordt duidelijk gemaakt welke technologi├źn op haar hoogtepunt bevinden en welke mainstream zijn.
Leuker is dat met de Hype Cycle ook de zogenaamde tegenvallers (de glijdende helling) worden getoond; de technologien waarvan veel werd verwacht (gehyped) en nu tegen beginnen te vallen. Voordeel hiervan is dat dit meestal de vooravond is van een technologie dat geaccepteerd wordt.

Voor groter exemplaar: Hype Cycle

Twitter
Microblogging, zoals Twitter staat op het punt om tegen te vallen. Dit betekent dat de hype al voorbij is en mensen zich afvragen wat het nut is van deze technologie (mensen haken af).

Main stream
Corporate blogging en Web2.0 staan op het punt om geadopteerd te worden door de crowd. Dit betekent dat media hier de komende tijd steeds minder over gaan schrijven. Het is gemeengoed geworden. Ik merkte dit ook al met het boek Wikinomics, dat ik tijdens mijn vakantie heb gelezen; Web2.0 leeft niet meer en is al (bijna) gedateerd.

Bijna hype
Augmented Reality staat op het punt om gehyped te worden. Ik heb zelf al het idee dat we al op dit punt zijn aanbeland. De Hype Cycle geeft wel aan dat het nog 2 tot 5 jaar duurt voordat Augmented Reality als gemeengoed wordt geaccepteerd.

Human Augmentation
Ook Human Augmentation komt er aan. Dit betekent dat het mogelijk is om implantaten in het menselijk lichaam te plaatsen om functionaliteiten te herstellen (verlies van gehoor) of te verbeteren.

De man van 6 miljoen is er over 10 jaar!
NB:
Voor meer uitleg over de Hype Cycle: Mastering The Hype Cycle


gerelateerde blogs met thumbnail

@Erwin hoe verhoudt deze curve zich volgens jou tot de Diffusion of innovations curve? Ik heb zelf het gevoel dat de snelheid van acceptatie voor nieuwe technologie├źn steeds sneller gaat. Hoe lang duurde het voordat bijna iedereen een telefoon had? En hoe lang duurde het voordat bijna iedereen een mobieltje had, bijvoorbeeld.

gravatar

Ik heb zelf het idee dat ook hier een soort wet van Moore geldt, maar net iets anders. Nieuwe technologien volgen elkaar volgens een halfwaardetijd op. Als vroeger iets 10 jaar duurde, zal een nieuwe ontwikkeling nu 5 jaar blijven, gevolgd door een nieuwere ontwikkeling die ongeveer 2 jaar stand zal houden. Deze tendens is volgens mij de laatste 20 jaar al ingezet en zal steeds meer gaan versnellen.