Is bloggen dood?

De laatste 11 jaar heeft het Internet een enorme impact gehad op de wijze waarop wij informatie verkrijgen. Deze versnelling is mooi te zien in deze grafiek:


Duidelijk is dat de rol van de traditionele media helemaal verdwenen is en de verwachting is dat deze binnen 10 jaar nauwelijk gebruikt gaat worden. Traditionele media is:

  • face to face
  • kranten/magazines
  • radio
  • televisie

Moeilijk voor te stellen
Vooral van de laatste twee is het nog moeilijk voor te stellen dat deze media een minimale rol gaan spelen in de informatieuitwisseling. Toch zal de rol worden overgenomen door podcasts en vidcasts.

Blogs dood?
Volgens deze grafiek is de rol van blogs ook bijna uitgespeeld en zal dit worden overgenomen door social networks en social news: op één plek komen al jouw initiatieven te staan op het web en kan iedereen gebruik maken van deze content.

Nieuws verzamelen
Ook leuk om te zien is de verandering van nieuwsgaring. Deze zal niet meer door reporters/verslaggevers gaan geschieden, maar door iedereen. Twitter is hier al onderdeel van, maar dit zal nog grotere vormen gaan aannemen. Ook hier zal een gedeelte van de blogs naar toe verhuizen.

Bron: Where is everyone? Prima weblog over dit fenomeen


gerelateerde blogs met thumbnail

Nee, zeker niet.
Wat me al opvalt aan die grafiek is dat het geen nette verdeling heeft van jaartallen,
2000
2002 (+2)
2004 (+2)
2006 (+2)
2007 (+1)
2008 (+1)
2009 (+1)
2010 (+1)
2015 (+5)
2020 (+5)

Bloggen blijft, alleen huis-tuin-en-keuken-bloggen zal afnemen.

gravatar

Je kunt zien dat de laatste 10 jaar echt een aardverschuiving heeft plaatsgevonden.

Zie voor goede grafiek

Bloggen is ab-so-luut niet dood! De manier waarop het gebruikt wordt, verandert en de demografie van de schrijvers en de lezers verandert, dat wel.

Je schrijft "Volgens deze grafiek is de rol van blogs ook bijna uitgespeeld en zal dit worden overgenomen door social networks en social news". Zo lees ik de grafiek niet.
De grafiek gaat over de laatste 210 jaar. Dan lukt het mij in ieder geval niet om daaruit te concluderen dat de rol van blogs bijna uitgespeeld zou zijn. Daar vind ik 'm net iets te onzuiver voor.

Bovendien: bloggen behoort tot het domein van sociale media! De heilige drie-eenheid van sociale media (in Nederland): LinkedIn, Twitter en blogs. Daar komt onderhand natuurlijk ook Facebook bij. Vergeet niet dat Twitter en blogs uit hetzelfde subdomein komen: Twitter is immers een microblog!

Ik heb daar een tijdje geleden nog een artikel over geschreven, getiteld 'Bloggen is dood: lang leve de blog!'.