Google dropt kernbom van chroom op Microsoft

En opeens is daar een OS van Google: Chrome OS.

Dit nieuwsfeitje betekent een frontale aanval op Microsoft; de OS-wereld gaat veranderen...

Stephen Arnold
Ik lees regelmatig het weblog van Stephen Arnold over de nieuwe ontwikkelingen van Search. Ook gaf Arnolf vorig jaar al in een seminar aan, dat Google veel verder zal gaan dan alleen maar het bieden van een zoekmachine. Ik heb zelfs al in september geschreven dat Google met een nieuw OS zal komen. Voor mij was deze stap dan geen verrassing, wel het tijdstip; ik had deze eind van het jaar verwacht.

Tweede helft 2010
Chrome OS zal pas over een jaar uitkomen en nu al hebben bijna al grote computermerken aangegeven mee te werken met dit OS (behalve DELL). Wat kan er nog mis gaan met het afwerpen van deze kernbom?

Een sterk punt van Chrome OS is dat deze OpenSource is. Hoe kan/gaat Microsoft zich hiertegen wapenen?

Linux Kernel
Chrome OS zal niet meer zijn dan de browser Chrome die draait op een Linux Kernel. Een lichtgewicht dus. De huidige OS zijn niet ontwikkeld vanuit het oogpunt van web en dit zal door Google gebruikt worden om haar voordeel mee te halen. Een mooie zinsnede uit Techcrunch:

"What Google is doing is not recreating a new kind of OS, they’re creating the best way to not need one at all."
Windows 7
Windows 7 schijnt ook zeer goed te kunnen draaien op netbooks. Aangezien Windows 7 in oktober uitkomt, zal het me niet verbazen als Google haar Chrome OS code vrij zal geven rond deze periode, zodat ontwikkelaars hier al mee kunnen stoeien. Dan zal hetzelfde scenario in werking treden als anderhalve maand geleden. De pers-presentatie over Windows 7 werd een week uitgesteld, omdat Google een paar uur eerder met het bericht over Google Wave naar buiten kwam.

"More shoes to drop"
Stephen Arnold geeft aan dat Google de komende tijd met nog meer 'verrassingen' zal komen. Een tweede nucleaire aanval zal zich richten op de database-wereld (ORACLE en IBM). Logische gedachte is dat dit ook via het Web en Chrome OS zal gaan verlopen.

Ballast weggooien dus! Overstappen naar de netbooks!


gerelateerde blogs met thumbnail