SharePoint 2007 maatwerk duur?

SharePoint 2007 is op dit moment bezig met een opmars bij de Top 500 bedrijven van Nederland. Ondertussen ben ik al twee jaar betrokken bij een SharePoint 2007 implementatie bij een klant. De mogelijkheden en impact voor een bedrijf zijn groot; iedereen is het hier wel over eens. Ook al blijft het lastig om een grote groep (>10.000 medewerkers) goed met SharePoint te laten werken.

Teamsites
Zoals bij veel organisaties begint het gebruik van SharePoint door teamsites aan te maken en deze te gebruiken in je team, afdeling of project. De standaard functionaliteiten van SharePoint is meestal voldoende voor een teamsite. Dit is low hanging fruit.

Maatwerk
Na een klein jaar beginnen de eerste aanvragen voor maatwerk in SharePoint binnen te druppelen. Deze aanvragen zet je om naar een implementatie (applicatie). Mijn ervaringen op dit vlak voldoen nog niet aan mijn verwachtingen. De doorlooptijd is lang, de kwaliteit is soms onder niveau en de stabiliteit van de opleveringen laat te wensen over.

Hoe komt dit toch?
Er zijn toch een paar oorzaken te vinden:

 • SharePoint 2007 is -relatief- nieuw
  De organisatie is bezig met het opzetten van goed functioneel beheer, de kennis binnen de organisatie is soms nog niet goed gewaarborgd, de kennis en ervaring bij de ontwikkelaars is soms nog niet voldoende aanwezig
 • SharePoint is GROOT
  Het is niet meer te doen om SharePoint met al haar facetten onder de knie te krijgen. Er zijn veel verschillende expertises benodigd om SharePoint op een goede manier te implementeren
 • Andere manier van specificeren
  Je zult een andere manier moeten vinden om te specificeren. Zeker omdat je veel functionaliteit hergebruikt of herdefinieert zul je de specs anders moeten beschrijven.
 • Lastig te deployen
  Zelfs als je werkt met een OTAP-straat, zijn er altijd verschillen in de omgeving te vinden die de deployement lastig maken. Een applicatie kan op de acceptatie-omgeving goed functioneren en op productie veel problemen veroorzaken. SharePoint lijkt wat dat betreft steeds meer op SAP: knoppen draaien.

Ik ben heel benieuwd naar andermans ervaringen!

NB:
Ik heb helaas geen functiepunten-analyse gedaan.


gerelateerde blogs met thumbnail

Erwin,
Het is inderdaad zo dat SharePoint erg populair is. Tevens wordt er ,mijn inziens, erg makkelijk mee omgegaan. Daar waar bij een implementatie van sommige pakketen (vb Tridion) een hele projectorganisatie wordt neergezet, wordt SharePoint vaak geinstalleerd zonder enige visie en bijbehorende gereseveerde resources. (die zeker nodig zijn!)

Je geeft aan dat er altijd verschillen zijn tussen de verschillende omgevingen (OTAP). Dit is toch op te lossen door hier een PATO procedure op los te laten?

gravatar

@Frank,

Kun je uitleggen wat een PATO procedure is?

Erwin,
Allereerst: Nice to meet! Raakvlakken te over...dus ik ga je volgen;-)
Ten aanzien van jouw stelling: wat is duur? Ik herken wat je zegt maar mijn ervaring is anders; wij zijn als leverancier van CMS, webapplicaties en portal oplossingen juist gestart met Sharepoint maatwerk en raken nu (pas) op dreef met de out-of-the-box mogelijkheden. We hebben voor uiteenlopende klanten MOSS toepassingen ontwikkeld en geimplementeerd als een mediakalender, online catalogus, productieportaal (o.a. ter afstemming projecten met onderaannemers), zoekmachinevriendelijk CMS voor meertalige nsites... en zijn daarmee telkens tegemoet gekomen aan een specifiek doel. Gevaar bij Sharepoint implementaties, vooral bij grote organisaties is inderdaad de enorm brede toepasbaarheid waardoor initiatieven goed gemanaged moeten worden en een stapsgewijze invoering van essentieel belang is.
Verder denk ik dat iedere organisatie er goed aandoet om de 'zelf bouwen/inkopen-afweging' bewust te maken: er zijn in korte tijd al veel Sharepoint maatwerk oplossingen en webparts ontwikkeld (die zich hebben bewezen in de praktijk) waardoor de investering beperkt is bij 'hergebruik' -van de oplossing danwel de kennis&ervaring. Dus Sharepoint maatwerk hoeft zeker niet duur te zijn!

In reactie op je bericht over de No Follow Tag: Goed dat je m verwijdert hebt! Dit zal het enthousiasme van jouw lezers mbt plaatsen van reactie alleen maar doen toenemen!

Groet Hellen
www.csolutions.nl