Kredietcrisis is goed voor ICT

Niet de meest gangbare stelling op dit moment. 


In mijn overtuiging klopt deze stelling wel, zeker op de middenlange termijn. Inderdaad, het jaar 2009 zal een lastig jaar worden voor ICT-ers en er zal stevig aan de boom geschud worden. Niet erg, want ook hier waren ondertussen mindere Goden aangeschoven. 

1998-2001
Het is hetzelfde verhaal als in 2001, toen veel mensen die, vanaf 1998 in de ICT zijn gerold met een minimale opleiding en aantoonbare kwaliteit, wegvielen. In 2002 werden deze personen netjes aan de kant geschoven. De overall kwaliteit van ICT kreeg weer een boost, de vraag naar goede ICT-ers groeide gestaag en de tarieven vlogen omhoog. De bubble was -terecht- doorgeprikt!

Nieuwe bubble
Anno 2009 is wederom een kleine bubble ontstaan in de ICT. Niet erg opgeblazen, maar wel goed merktbaar in deze huidige crisisperiode; deze personen vallen nu erg snel uit de boom: 
  • Het jaarcontract van de mindere Goden wordt niet verlengd. 
  • ZZP-ers die de afgelopen 2 a 3 jaar de stap als ZZP-er hebben gezet, krijgen het lastig. Indien je niet de juiste kwaliteiten hebt en goed aan je netwerk hebt gewerkt, kun je het nu schudden.
  • Het tarief voor bepaalde rollen (en dus ook personen) is soms gehalveerd
Andere rollen
Ook zullen andere rollen in de ICT worden gevraagd. Hier kwam ik een oud (nou ja, 140 dagen) weblog tegen op Computable: Kredietcrisis is goudmijn voor ICT-architecten.

Mijn credo: "No worries. Snel naar 2010!"


gerelateerde blogs met thumbnail