Archiveren van je website

In 2010 is het verplicht over overheden om hun website te archiveren. Daarnaast zal archiveren een steeds belangrijker deel worden van de oplevering van een website in verband met juridische aspecten.
Een lastige klus, aangezien er nog weinig producten zijn, die website archivering waterdicht kunnen opleveren.

Vier belangrijke factoren hierbij zijn:

  • Versiebeheer pagina en content
  • Publicatiegeschiedenis
  • Presentatie op server
  • Context
Versiebeheer
Natuurlijk heeft elk CMS de mogelijkheid om versiebeheer op content of pagina in te stellen. Hierdoor kun je al vrij goed achterhalen welke content is gebruikt. Probleem is: welke content (of pagina) is gepubliceerd en wanneer stond deze content live? Een cruciale factor voor website-archivering.

Wanneer gepubliceerd
Als duidelijk is welke content op welk moment gepubliceerd is geweest, kan de situatie redelijk nagespeeld worden. In de meeste gevallen kun je met grote zekerheid aangeven welke content een bezoeker heeft gezien. Is dit genoeg? Nee!

Presentatie op server
Het CMS geeft aan dat een artikel is gepubliceerd, maar is dit daadwerkelijk ook gebeurd? Je zult dus een mechanisme moeten hebben dat een snapshot neemt van een stuk content of pagina, indien dit gepubliceerd is op de server.

Context
De allermoeilijkste factor blijft de context waarin content of een pagina zich begeeft ten opzichte van de gehele website. Navigatie, gerelateerde artikelen, de samenhang van een pagina, etc. kan de bezoeker een andere indruk hebben gegeven van de informatie die op dat moment werd aangeboden.

Simpel voorbeeld:
je publiceert een nieuw product op je webwinkel: een zomerjas voor 69 euro. Een klant komt met een klacht dat hij geen 25% korting heeft gekregen op deze jas. Vreemde zaak, op de pagina staat toch duidelijk 69 euro en er bestaat maar één versie in het CMS.
Bij navraag bij de klant kom je erachter dat de klant op de homepage een banner heeft zien staan: 25% korting op alle jassen. Hij eist deze korting alsnog te krijgen. Context is dus erg belangrijk!

Tijdreizen
Via tijdreizen zou het mogelijk moeten zijn om op je eigen website op elk willekeurig moment (datum en tijd) te kunnen surfen. Hierdoor kun je bovenstaande problemen snel oplossen en/of voorkomen.


gerelateerde blogs met thumbnail