Veel vertrouwelijke info op straat via Google

Ik las gisteren een post over hoe je via Google vertrouwelijke informatie kunt achterhalen. Via het gebruik van zoektermen aangevuld met de extensie XLS of PDF kun je veel vertrouwelijke info achterhalen.
Blijkbaar zijn er nog steeds een heleboel mensen die het verschil niet kennen tussen internet en intranet en hierdoor vertrouwelijke info op het web plaatsen. Overzichten worden vaak in Excel geplaatst, gepubliceerd en vergeten...

Via Google

In deze post (van 2006) werden Engelse voorbeelden aangehaald, zoals het zoeken op:
 • salary xls
  overzicht van salarissen van medewerkers. Zelf hele overzichten van CEO-salarissen gevonden.
 • confidential xls
  geheime
  stukken. Meestal overzichten van 2005 of ouder...
 • passwords xls
  lijsten met gebruikersnamen en paswoorden waarmee je kunt inloggen. Zelf een overzicht om in te loggen op een Citrix-server. De onderstaande lijst kwam ik al snel tegen:

Achterhaald
De voorbeelden die in de post stonden zijn ondertussen achterhaald; wel merk je dat veel (Amerikaanse) organisaties hun vertrouwelijke info aan het internet toevertrouwen, zonder dit waarschijnlijk in de gaten te hebben.

Nederland

Hoe zit het met de Nederlandse bedrijven? Houden ze rekening met deze security-lek?
Na een uurtje met Google gespeeld te hebben met Nederlands websites, valt het resultaat toch tegen. Er zijn weinig bedrijven in Nederland die zo maar hun gegevens op het web plaatsen.
Mooi!!

Intranet

Wel kwam ik op het intranet terecht van een Nederlands organisatie, zonder in te loggen. Nog nooit van extranet gehoord zeker!

Excel is out
Wat me wel opvalt is dat nog steeds vele bedrijven Excel gebruiken om te communiceren met haar klanten. Dit kan echt niet meer. Naast het feit dat veel van deze Excel-sheets geblokkeerd worden (macro's aan), is het tijdperk van Excel op het web echt afgelopen. Vervang deze door webformulieren (bijv. bij aanvragen lidmaatschap) of gewoon door HTML.

Excel op het web is uit!!


gerelateerde blogs met thumbnail