Mobile trends voor 2009 en 2010

Gartner voorspelt de volgende ontwikkelingen op het gebied van mobiele communicatie:


Bluetooth 3.0
De Bluetooth 3.0-specificaties zullen worden uitgebracht in 2009. De eerste mobiles zullen uitkomen in 2010. Bluetooth 3.0 heeft veel minder energie nodig (ultra-low-power modus), zodat nieuwe apparaten en nieuwe toepassingen kunnen worden uitgebracht.

Mobile User Interfaces (UIs)
Het aantal UI's op mobiles zal steeds groter worden, waardoor het lastiger zal worden om business-to-employee (B2E) en business-to-consumer (B2C) webapplicaties te ontwikkelen.

Location Sensing
Applicaties zullen steeds meer haar content gaan toespitsen op de plaats en omgeving waar de beller staat.

802.11n
Verhoogt de datasnelheid naar 100Mbps en zelfs 300Mbps. High speed Wi-Fi is wenselijk voor het streamen van media op kantoor maar ook thuis. Hierdoor zullen de prestaties op hetzelfde niveau liggen als een LAN-verbinding.

Display Technologies
Nieuwe technologie├źn, zoals actieve pixel displays, passieve displays en picoprojectoren zullen in 2009 en 2010 haar intrede doen. Met picoprojectoren kun je presentaties geven via je mobiel.

Mobile Web en Widgets
Mobile Web applicaties zal onderdeel worden van de meeste B2C mobile strategie├źn. Daarnaast zullen widgets op de mobiel steeds vaker worden gebruikt.

Cellular Broadband
Draadloze breedband is populair geworden in 2008, mede door de lagere kosten die dit met zich meebrengt. HotSpots zullen vervangen worden door breedband.

Near Field Communication (NFC)
NFC is een eenvoudige en veilige manier om handsets te laten communiceren over afstanden van ongeveer twee centimeter. NFC zal zich ontpoppen als de toonaangevende standaard voor toepassingen zoals mobiele betaling. Het heeft ook andere mogelijkheden, zoals "touch to exchange information" (bijvoorbeeld om een afbeelding van een toestel naar een digitale fotolijst te sturen of om via een mobiel virtuele kortingbon te krijgen). Deze ontwikkeling zal pas eind 2010 volwassen worden.


gerelateerde blogs met thumbnail