De CMS duivelsdriehoek

Een CMS-project is lastig, aangezien veel partijen hierbij zijn betrokken of betrokken willen zijn. Verwachtingmanagement naar alle partijen is dan ook zeer belangrijk. Ook communicatie over de voortgang van het traject naar deze partijen en naar het bedrijf is een belangrijk aspect. Verschillende partijen hebben andere belangen bij de oplevering van een nieuwe site. Al deze deelnemers moet je meenemen in het proces en kunnen begrijpen.


Vroeger
Een jaar of 8 geleden was het een feestje van ICT. ICT was degene die de CMS-selectie deed, het design en de implementatie. Een paar weken voor de live-gang werd de nieuw opgerichte redactieleden opgetrommeld en werd in een dagdeel uitgelegd hoe het CMS werkte en hoe er mee gewerkt moest worden. Nogal logisch dat deze groep weerstand had tegen het nieuwe systeem en bij voorbaat al gedoemd was om te mislukken.

2009
Nu is het gelukkig anders; niet gemakkelijker, misschien zelfs gecompliceerder. Aangezien ICT, de Business en Communicatie een rol hebben gekregen in het gehele bouw van de nieuwe website met een -eventueel- nieuw CMS, is de doorlooptijd een stuk langer geworden. Er wordt meer effort gestoken in de designfase (functionaliteit, interactiedesign, grafisch design, usability), voordat begonnen wordt aan de implementatie. 

Duivelsdriehoek
Dit vergt nieuwe kwaliteiten van de implementatiepartner, aangezien ze eigenlijk bij het allereerste design al aangesloten moeten zijn in de adviesvoering. Dit laatste wordt vaak vergeten. De implementatiepartner moet drie grote partijen tevreden houden:
  • ICT
  • de Business
  • Communicatie
Andere doelen
Elke partij heeft conflicterende belangen (lees: doelen) ten opzichte van de andere partijen. De Business wil vooral aansluiten op de werkprocessen of klantprocessen. Communicatie is continue bezig de inhoud en de boodschap te valideren. ICT wil een beheer(s)baar systeem, netjes passend in de huidige infrastructuur met goede procedures. De business wil snel aanpassingen kunnen doen in de functionaliteit, ICT wil dit voorkomen, omdat anders de kwaliteit van het systeem niet gewaarborgd kan worden, etc. etc.

CMS project
De projectmanager van een CMS project moet rekening houden met deze drie partijen. Alleen dan kun je succesvol een CMS-implementatie afronden.


gerelateerde blogs met thumbnail

Hoi Erwin,

Bedankt voor je reactie op mijn blog. Zelf krijg ik veel traffic van:

http://nicusor.com/do-follow-list/

aangezien jouw blog ook Dofollow is, is het misschien een goed idee om je hier aan te melden.

Succes!

Arjen

Thanks for the posts we are the professional web design and development company offering an array of services like template customization,web designing, CMS solutions, eCommerce solutions, Search engine optimization and Internet marketing.
CMS DESIGN