Backbase vs. JQuery

Zoals ik vorige week aangaf is BackBase bij ons op bezoek geweest. Tijdens dit gesprek zat onze front-end developer aandachtig te luisteren. Hij is namelijk bekend met JQuery en vroeg zich -terecht- af wat de verschillen zijn tussen JQuery en BackBase. Tijdens deze meeting kwamen deze verschillen niet goed naar voren.

Verschillen BackBase en JQuery
Zijn er dan verschillen? Natuurlijk.

Het meest opvallende verschil is dat BackBase commercieel is en JQuery niet. Daarna zijn de verschillen onduidelijk voor mij. Op het internet is ook weinig te vinden over deze vergelijking. Als iemand mij dit kan uitleggen...be my guest!

Presentaties
Wel kwam ik allerlei mooie presentaties tegen over Javascript-libraries die tegenwoordig gebruikt worden. Duidelijk is dat JQuery op dit moment het populairst is onder deze Open Source Javascript Libraries. Dojo heeft haar voorsprong verloren in 2008 en JQuery heeft een enorme stap voorwaarts gemaakt.

Het bekende rijtje:


gerelateerde blogs met thumbnail

Alles wat je met JQuery kunt doen, kan je ook met Backbase, maar dat geld niet andersom. Jquery is inderdaad echt een javascript toolkit met super hanidge methodes en Backbase is een framework. Voor echte webapps. met complexe user interaction patronen (form wizards, dashboards etc.) zou de keuze voor Backbase veel meer terecht zijn. Jquery is lightweight, Backbase is een front-end enterprise (met advanced client server connectors!). Met Backbase is het ook mogelijk om je interface middels xml compliant talen in elkaar te zetten en dat allemaal volgens w3c standaarden.

bingo!

gravatar

@Anoniem
Ben je het met de eerste reactie eens?

Maar weegt dat verschil in mogelijkheden op tegen het verschil in prijs? En wellicht het verschil in tijd? Lijken me relevante vragen..