Wat is IPTV?

Naar aanleiding van een artikel in Emerce (IPTV slaat aan in Duitsland: half miljoen abonnees) wil ik toch weten wat IPTV is en precies gaat betekenen voor onze kikkerlandje de komende jaren.
Wat betekent IPTV?
IPTV staat voor Internet Protocol Television en is het broertje van VOIP ofwel digitale telefonie. Alleen bevat de data die over het net wordt gestuurd nu geen informatie over alleen geluid maar zowel beeld als ook geluid. Dit kennen we ook wel als televisie (duh!!!). Het mooie van IPTV is dat je veel beter zelf kunt uitkiezen welk programma je wilt en kunt bekijken.


Even helemaal uitgekauwd:
  • Internet
    Internet is het middel dat gebruikt wordt om de verbinding tot stand te laten komen. Van belang is wel dat er een continu verbinding is en de digitale pakketjes tijdig aankomen. Anders is een stilte of geen beeld het gevolg.
  • Protocol
    Door een bepaalde versleuteling/protocol wordt via uw ADSL-verbinding data (bv. e-mails, afbeeldingen, muziekfiles, of televisie) in pakketjes op de juiste manier verstuurd. Via dit Internet Protocol is het mogelijk om data, spraak (telefoon) en televisie (beeld en geluid) af te handelen.
KPN
Op de KPN-site zeggen ze dit over IPTV:
Waarom?
Met Interactieve TV bepaal je zelf wat je kijkt, op het tijdstip wanneer het jou uitkomt en gewoon op je eigen tv. Bovendien heb je geen kabelaansluiting meer nodig, want je kijkt tv via je internetaansluiting.

Meer mogelijkheden zijn:
- Circa 50 tv- en 75 radiozenders in het basispakket. Het basispakket is uit te breiden met meerdere zenderpakketten, zoals 4 extra voetbalkanalen. Zie het overzicht van zenderpakketten.
- Tot 100 uur uitzendingen opnemen zonder aparte videorecorder, direct op de harde schijf
- Live tv pauzeren en verder kijken wanneer het uitkomt zonder iets te missen
Direct fragmenten herhalen (makkelijk met bijvoorbeeld voetbalwedstrijden)
- Gebruik maken van alle diensten van Interactieve TV van KPN, zoals:
FilmDirect: een onlinevideotheek waar u films kunt huren, zodat u niet meer de deur uit hoeft.
- ProgrammaGemist: Gratis programma’s van Nederland 1,2,3 en SBS6 terugkijken tot 10 dagen. Binnenkort wordt het mogelijk ook programma’s van andere zenders terug te kijken.
- Mijn Info: het laatste nieuws, het weer, sport, files in de regio, staat met een druk op de knop voor u klaar.
- Elektronische programma gids: Gedetailleerde informatie over alle programma’s. Hier kunt u aanvinken welk programma u wilt opnemen en aan welk programma u herinnert wilt worden, zodat u niets mist. Een volledige vervanging van een papieren tv gids dus.
Conclusie
Tja...op dit moment hebben we nog niet de juiste verbinding om hoogwaardige TV te kijken via het web. Als je de mogelijkheden bekijkt, lijkt me dit toch de wens van elke TV-verslaafde: de hele dag programma's kijken wanneer jij wil en hoe je wil. Ultimo facto betekent dit dat iedereen zijn eigen programma's gaat bekijken en dit niet meer gebeurd voor de TV die in de woonkamer staat. Daar gaat de 'happy family'.

Ik verwacht dat het niet zo'n vaart zal lopen met IPTV. Wel zal dit uiteindelijk terechtkomen op de TV in de woonkamer; deze trend zie je ook terug bij de Wii die ook TV gaat aanbieden via het web...


gerelateerde blogs met thumbnail