Is 1 zoekmachine genoeg? Bij lange na niet!

Ik hoor het heel vaak: de veronderstelling dat één zoekmachine genoeg is om alles online moet kunnen vinden. Maar één manier om alles te vinden. Think again! No way...

Zoeken is versplinterd
Vandaag de dag is zoeken veel meer versplinterd dan de meeste mensen realiseren. Traditionele zoekmachines zijn slechts een klein deel van het spectrum. De definitie van een zoekmachine is op dit moment een website met een zoekbox. Nogal beperkt, he?!
Zoekmachines gaan verder: boeken zoek je bij bol.com, oude klasgenoten zoek je op schoolbank.nl, oude vrienden op hyves, etc. Kortom, zoekmachines zijn overal!

Geen platform

Omdat deze verschillende zoekmachines weinig verbindingen aan elkaar hebben, zien gebruikers nooit de grote hoeveelheid aan content die voor hen waardevol zou kunnen zijn. Geen enkele zoekmachine - zelfs de grote drie niet - kan deze content vinden en op een goede manier presenteren. 

Revolutie
Dat is het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat het zoeken naar informatie zeer binnenkort een revolutie gaat meemaken, die het vinden van informatie volledig zal veranderen.

Hoe gaat die revolutie plaatsvinden? Het potentieel van deze zoekmethodiek zal een community (gemeenschap) om zich heen gaan vormen die uiteindelijk de nieuwe standaard gaat bepalen.

Innovatie
De mogelijkheden voor innovatie op het gebied van zoeken zijn groots. Bijvoorbeeld, iemand zal een betere manier vinden om gebruikers hun bedoelingen te kunnen aangeven. De gevraagde informatie zal in een meer visuele, intuïtieve lay-out worden teruggegeven. 

Mogelijkheden gepersonaliseerd
De resultaten zullen beter worden gepersonaliseerd en gebaseerd worden op de bedoeling van de gebruiker en het onderwerp van het zoektermen. De gebruikersinterface zal aan de specifieke bedoeling aangepast worden (zoeken op een film geeft een andere pagina dan zoeken op een artiest) aan het specifieke onderwerp.

Eén ding blijft duidelijk: aangezien het Zoeken evolueert zal het moeilijker en moeilijker voor één bedrijf worden om alles te kunnen doen. Een platform dat honderden zoekmachines aan elkaar knoopt kan een innovatie teweegbrengen, zodat het voor de gebruiker een betere en snellere gebruikerservaring kan bieden. De innovatie in Zoeken is slechts net begonnen. 

Eén platform
Wat we nodig hebben is één platform met miljoenen aangesloten zoekmachines.

NB:
Een voorbeeld waar meerdere 'zoekmachines' aan elkaar geknoopt worden: wieowie.nl. Dit is een simpele interface waar alleen gezocht kan worden op informatie over personen!


gerelateerde blogs met thumbnail

Er komen regelmatig nieuwe zoekmachines bij. www.ZoekZoeki.nl is bijvoorbeeld een nieuwe Nederlandse zoekmachine

gravatar

www.ZoekZoeki.nl is ook een zoekmachine a la Google. Weer wordt een lijst getoond met alleen zoekresultaten. Het nieuwe zoeken zal verder gaan dan dit: afhankelijk van de zoekterm krijg je een andere pagina-indeling en ook gerelateerde zoekresultaten terug.