De vele gezichten van Wiki

Je kunt wikis categorizeren door te kijken wat de reden is waarvoor mensen een wiki gebruiken. Soms draait alles om de inhoud, maar niet altijd!

De volgende categorien kun je onderscheiden:
  • Content-focused wikis: Gericht op content over een bepaald onderwerp, zoals een bepaalde hobby, informatie over een vakantiebestemming, documentatie, etc.

  • Process-focused wikis: Sommige wikis zijn gewijd aan het verbeteren van processen. Een productiviteits-wiki zou bijvoorbeeld kunnen gaan om samenwerking en project management op een hoger plan te trekken binnen een bedrijf. Andere soorten wikis zijn: taakgeorienteerd-, regelgeving- en onderwijs-wikis

  • Community wikis: de meeste groepen (communities) kunnen voordeel behalen met een wiki.

  • Ease-of-use wikis: Wikis zijn gemakkelijk in gebruik en worden ook vaak gebruikt als website. Kleine bedrijfjes gebruiken deze methodiek vaak, omdat ze snel en makkelijk beheerbaar zijn.

  • Family wikis worden gebruikt om nieuws, foto's en andere informatie te ontsluiten

  • Personal wikis zijn ideaal om gemakkelijk informatie over jezelf te publiceren.

De laatste drie typen wikis maken oneigenlijk gebruik van een wiki. Een wiki is op haar sterkst als een groep deze onderhoudt. In de praktijk komt dit vaak neer op een zeer grote groep die benodigd is om een wiki goed te laten werken.

NB: Wie heeft goede voorbeelden van online wikis?


gerelateerde blogs met thumbnail

best goed om te weten, bedankt voor de info