De echte waarheid achter de 'nofollow' links


De laatste paar maanden ben ik continue bezig geweest om backlinks te maken naar deze weblog, maar bijna zonder resultaat: ik bleef op pagerank 2 staan! En dat terwijl ik bij FrankWatching en Marketingfacts de nodige commentaren had geleverd. Ook deze backlinks zag ik niet in Google terugkomen (link:http://erwin-sigterman.blogspot.com); ik zie bijna alleen maar links vanaf mijn eigen weblog. Hoe kan dit nu toch? Enig onderzoek volgde...

Yahoo wel
Google laat deze pagina's niet zien (nu 30 backlinks). Yahoo indexeert deze pagina's wel (800 backlinks):

DatumPRGBLGIPYBLYIPMBLMIP
2009/01/122301978004515

PR = Google Pagerank,
GIP = Google Indexed Pages,
GBL = Google Backlinks
YIP = Yahoo Indexed Pages
YBL = Yahoo Backlinks
MIP = MSN Indexed Pages
MBL = MSN Backlinks


Hoe komt dit nu?

Nader onderzoek op internet wijst uit dat Google backlinks niet meeneemt in de waardering van de pagerank, indien deze door een rel=”nofollow” is gedefinieerd. Deze rel=”nofollow” wordt vaak gebruikt om aan te geven dat reacties in een weblog niet door de eigenaar van de weblog worden geaccordeerd en derhalve geen waarde mogen doorgeven (pagerank).

Google zal deze link wel meenemen in haar SERP (de zoekresultaten), maar heeft geen consequenties voor de pagerank. Dit zie je terug in Google Webmaster, waar Google wel alle backlinks registreert (nu zo'n 750 links).

Nieuwe strategie
Dit betekent dat ik commentaar blijf leveren op FrankWatching en Marketingfacts en andere weblog om mijn SERP te verbeteren. Er zal wel meer aandacht nodig zijn om de pagerank omhoog te krikken. Deze twee factoren (backlinks (red. ook nofollow links) + pagerank) zijn nodig voor een goede SERP.


gerelateerde blogs met thumbnail

Het is goed om alle ins en outs van seo te kennen maar ik denk zelf dat een en ander toch vooral afhankelijk is van interessante bijdragen. Daar gaan anderen dan vanzelf naar verwijzen, wat uiteindelijk leidt tot een betere PR.

Reacties zijn altijd leuk, maar toch vooral interessant als ze onderdeel uitmaken van een conversatie. Door inhoudelijk te reageren kom je ook vanzelf in beeld bij mensen...wat ook weer tot mooie dingen kan leiden.

Google tweakt hun algoritmes zodanig dat ze steeds gevoeliger worden voor de menselijke context.

Dat denk ik tenminste....

Maar hoe dan ook. Dit is een interessante bijdrage, die ook weer uitnodigt om te reageren :D

gravatar

Ik merk dat ervaren bloggers dit al lang weten. Ik zit al bijna 9 jaar in het Internet-wereldje, maar pas sinds 5 maanden als blogger. Zo af en toe leer ik nog wel eens wat :-)

Dat Google Backlinks met een nofollow in Google Webmaster wel weergeeft wil nog niet zeggen dat ze van invloed zijn in de Serp's. In ieder geval is het wel zo dat de links gewoon gevolgd worden, een en ander is uit te proberen door voor een niet geïndexeerd site alleen een nofollow link ergens te plaatsen en je zult zien dat deze niet veel later gewoon geïndexeerd is.

Weeral die discussie over no-follow... Alle ervaren SEO'ers weten dat een no-follow je ook helpt in de serp positie! Tijd dat deze mythe uit de wereld wordt geholpen!
Als je het niet geloofd, ok kan dan, link je sites dan alleen maar aan do-follow en we zullen zien hoe vlug je site naar de zandbak geholpen wordt!