Typosquatting sterft uit

Wat is Typosquatting?
Typosquatting zijn websites waarop je toevallig terecht komt als je een verkeerde URL in tikt, bijv. www.posstbank.nl, www.centerparks.nl. Vaak hebben personen deze website geregistreerd om bezoekers te ontvangen en deze te spammen met advertenties. Aangezien de doelgroep bekend is, kun je de advertenties goed targetten. Hiermee kun je een leuk bedrag bijverdienen.

Sterft uit
Gelukkig zijn er goede kapers op de kust die dit soort praktijken gaan voorkomen:

  • Juridisch
    Het zal verboden worden om dit soort URLs te registreren. In de US is al een wet van kracht waarmee je 1000$ boete per site opgelegd kunt krijgen.
  • Reclaim URL
    Daarnaast is het voor de wettelijke eigenaar (in dit voorbeeld De Postbank en CenterParcs) zeer gemakkelijk gemaakt om deze URLs op te eisen.
  • Google Adsense
    Zoals het er nu uitziet, zal Google Adsense (de meestgebruikte advertentie-leverancier) het in de toekomst onmogelijk maken om op deze pagina's advertenties te zetten of hiermee te verdienen. Dit is een lastige zaak om op te lossen, maar adverteerders betalen niet graag voor dit soort ongewilde advertenties en zullen uiteindelijk deze strijd gaan winnen.

Lees meer over Typosquatting (pdf).


gerelateerde blogs met thumbnail