Websitebouwers negeren standaarden

Zoals in de Automatiseringsgids staat vermeld, is het bedroevend gesteld met de oplevering van websites die voldoen aan de W3C-standaarden. Niet opzienbarend voor mij, want websitebouwers zijn over het algemeen veel te weinig geïnformeerd over deze standaarden. Ook zijn de pakketten, waarmee wordt ontwikkeld niet altijd geschikt om gemakkelijk te kunnen voldoen aan deze standaarden.

CMS
Ook het gebruik van een CMS geeft geen garantie dat voldaan wordt aan deze standaarden. De sjablonen die opgeleverd worden, dienen namelijk allemaal te voldoen aan deze standaarden om uiteindelijk een website op te leveren die voldoet aan W3C. Ook de samenwerking tussen deze sjablonen, kan deze standaard ondermijnen. Een bekend voorbeeld is een dubbele HTML- of TITLE tag die voorkomt door twee of meer sjablonen te mixen in het eindresultaat van een pagina.

Rol webarchitect/Tech Lead
De webarchitect of Tech Lead van een project dient deze zaken mee te nemen in de bouw van de sjablonen voor een CMS en deze ook te toetsen tijdens de test-fase. Hoe eerder dit wordt onderkend, hoe lager de kosten zijn van aanpassingen aan W3C. Deze kunnen zelfs nihil zijn, indien de HTML die opgeleverd wordt ook voldoet aan deze W3C-standaarden.

DrempelsVrij
Ook is een toets bij Drempelsvrij een garantie dat de website voldoet aan de wat strictere DrempelsVrij-eisen.

Lees ook:


gerelateerde blogs met thumbnail