Kunnen CMS en SharePoint naast elkaar bestaan?

Op dit moment is een veelgestelde vraag:
Vervangen we ons huidige CMS door SharePoint of kunnen beide systemen naast elkaar bestaan?

SharePoint is geen CMS
SharePoint positioneert zich ook als CMS; derhalve is bovenstaande vraag plausibel. Echter, SharePoint heeft maar beperkte CMS-kwaliteiten en excelleert in samenwerking en kennisdeling. SharePoint richt zich voornamelijk op intranet en zal, als de berichtgevingen kloppen, bijna gratis weggegeven worden door Microsoft vanaf 2009.

Internet
Voor serieuze Internet websites komt SharePoint nog te kort; wel kan gebruik gemaakt worden van SharePoint componenten (discussies, etc), maar er is te veel maatwerk nodig om een website op een professionele wijze in te richten.

Intranet
Zo anders is het bij het kanaal intranet; hier bewijst SharePoint zeker haar volwassenheid en zal bepaalde CMS-functionaliteit over gaan nemen. Het betekent sowieso een verschuiving van content van het huidige CMS naar SharePoint. Vaak zijn ingewikkelde procedures en processen nodig om in het huidige CMS een afdelingssite, projectsite, etc. up-to-date te houden. SharePoint is dan een laagdrempelige oplossing en heeft een veel kortere leercurve. Zeker bij grote organisaties valt de investering in opleidingen en beheer een stuk lager uit. Wel betekent het dat content soms op twee plaatsen bijgehouden moet worden en dit gaat weer tegen de ContentManagement principes in.

Nieuwe ontwikkelingen in CMS-land
Ook deze problematiek wordt onderkend door CMS-leveranciers. Zij proberen toch een Best Of Two Worlds te verwezenlijken door samenwerking met SharePoint aan te gaan (If You Can't Beat Them, Join Them). FatWire heeft als één van de eerste een Connector met SharePoint opgeleverd. Hierdoor kan content weer op één plek beheerd worden! Ook zullen andere leveranciers, zoals Tridion, gaan volgen.


Conclusie
CMS en SharePoint kunnen goed samenwerken in een organisatie.


gerelateerde blogs met thumbnail